Think and Drink Pink!
Δεν είναι το κόκκινο βαρύ κρασί του χειμώνα! Δεν είναι το παγωμένο λευκό του ζεστού καλοκαιριού! Είναι το παρεξηγημένο ροζέ που αρχίζει επιτέλους να κατακτά τη θέση που του αξίζει στον οινικό χάρτη! Θεωρίες συνωμοσίας είχαν το ροζέ να προέρχεται από την ανάμιξη λευκού και κόκκινου κρασιού. Για άλλους πάλι τα ροζέ είναι αποκλειστικά γλυκά κρασιά που πίνονται μόνο ως απεριτίφ.
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους.
Με χρώμα απαλό ροζ, πορτοκαλί, φλογερό σωμόν ή ακόμα και ελάχιστα βήματα από το κόκκινο, τα ροζέ κρασιά αποδεικνύουν ότι είναι κρασιά με χαρακτήρα, πολυπλοκότητα και μέλλον. Μπορούν να έχουν ημίγλυκο, ημίξηρο αλλά και τελείως ξηρό χαρακτήρα. Το ροζέ είναι το κρασί με τη μεγαλύτερη γκάμα συνδυασμών με φαγητό από οποιοδήποτε άλλο τύπο κρασιού. Συνδυάζεται το ίδιο καλά τόσο με πιάτα θαλασσινών και ψάρια όσο και με κρεατικά, αναδεικνύοντάς τα.
Το κύριο χαρακτηριστικό των ροζέ κρασιών, είναι σίγουρα ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας τους. Τα αρώματα που συναντώνται, μοιάζουν να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Τα τυπικά αρώματα των ροζέ κρασιών κινούνται ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια.
Τριαντάφυλλο, βιολέτα, φρέζα και γιασεμί είναι τα συνηθέστερα αρώματα λουλουδιών που θα συναντήσουμε, ενώ από φρούτα, φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, ροδάκινο, μήλο, μπανάνα, βερίκοκο, ακτινίδιο, ρόδι, λίτσι και ανανάς, είναι τα τυπικότερα.
Στο στόμα, τα ροζέ κρασιά έχουν συνήθως μέτριο σώμα, με έντονα, φρουτώδη αρώματα στόματος και μεγάλη διάρκεια επίγευσης. Η διακριτή οξύτητα βοηθάει την ισορροπία τους, αντισταθμίζοντας πιθανά υπολειπόμενα σάκχαρα.Τα λεπτά αρώματα και η ελαφριά γεύση το κάνουν εξαιρετική παρέα για πικνίκ, για θαλασσινούς μεζέδες, λευκά κρέατα άλλα γιατί όχι για ένα μπιφτέκι ή και μια μπριζόλα στα κάρβουνα.
Στην Κλίμακα λοιπόν την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη θα έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε ροζέ κρασιά από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας συνοδεύοντας μεσογειακά πιάτα αλλά κ εκλεκτούς "μεζέδες" και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα από τα μυστήρια της ελληνικής οινικής αγοράς: γιατί η κατανάλωση των ροζέ κρασιών είναι τόσο περιορισμένη, ενώ είναι τόσο ταιριαστά με την κουζίνα μας και με τον τρόπο ζωής μας;
