Ελληνικές γηγενείς ποκιλίες...Σαββατιανό-Βιδιανό

Οι οινικές παρουσιάσεις συνεχίζονται και τα σκύπτρα παίρνουν σήμερα δύο ξεχωριστές γηγενείς ποικιλίες, το στερεολλαδίτικο σαββατιανό και το κρητικό βιδιανό!
 
Η ιστορική λευκή ποικιλία σαββατιανό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα. Μόνο του ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια- και πολλών οίνων ΠΓΕ- είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο όγκο λευκών ξηρών κρασιών. Όπως και αν βρεθεί πάντως στο ποτήρι ενός οινόφιλου ένα καλό σαββατιανό, όχι μόνο υπόσχεται να τον κερδίσει με την ιδιαιτερότητά του, αλλά είναι έτοιμο να αποδείξει ότι η ποιότητα δεν έρχεται μέσα από τον εντυπωσιασμό, αλλά διαμέσου της ουσίας. Όσα κρασιά προέρχονται από τα ηλιόλουστα και φτωχά εδάφη της Αττικής (κυρίως τα πεδινά των Μεσογείων), είναι πιο "γεμάτα" στο στόμα, "ζεστά" από τον σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο, με βαριά αρώματα ζύμωσης, αλλά και με σχετικά γρήγορη εξέλιξη κατά την παλαίωσή τους. Αυτά που προέρχονται από τις δροσερές περιοχές της Βοιωτίας, των πλαγιών της Πεντέλης και του Κιθαιρώνα, έχουν πιο λεπτή γεύση, είναι πιο "δροσερά" (νευρικά) λόγω της οξύτητας που διατηρούν και του μικρότερου αλκοολικού τίτλου. Σήμερα, η ποικιλία αυτή σίγουρα έχει κερδίσει μια νέα θέση στην προτίμηση των οινόφιλων. Μένει όμως ακόμα δρόμος για να αποδώσει τα μέγιστα…
 
Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου όπως το βιδιανό αποτελούν "κρυμμένο θησαυρό" για κάθε γνώστη οινόφιλο. Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία, που προέρχεται από την Κρήτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι. Λίγοι είναι οι υφιστάμενοι αμπελώνες με βιδιανό, αλλά οι παραγωγοί συμφωνούν για τις εξαιρετικές δυνατότητες της ποικιλίας, πράγμα που σημαίνει πως η ιστορία της γράφεται από εδώ και πέρα. Το να βρει κανείς κρασιά από την ποικιλία βιδιανό είναι ακόμα δύσκολο, ωστόσο σίγουρο είναι ότι σε λίγα χρόνια το χαρισματικό αυτό σταφύλι θα γίνει η λευκή "ντίβα" της Κρήτης. Και αυτό γιατί διαθέτει μοναδικό βερικοκένιο άρωμα, φοβερό γευστικό πλούτο και εύρωστη, κρεμώδη γεύση. Στοιχεία που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του ως Viognier της Ελλάδας και παράλληλα επιτρέπουν λίαν ενδιαφέροντες πειραματισμούς των παραγωγών στη χρήση του βαρελιού.
 
Στα ποτήρια μας σήμερα θα δοκιμάσουμε δύο σούπερ εκδοχές του Παπαγιαννάκου "σαββατιανό" και "από βαρέλι", αλλά και ένα μπλεντ του Νομικού "50:50" που υπόσχεται πολλά (σαββατιανό στερεάς Ελλαδος και ασύρτικο Σαντορίνης). 
 
Η φρέσκια εκδοχή του βιδιανού θα είναι από το οινοποιείο Μαραγκάκη "8η Τέχνη" και το βαρέλι, ποιο άλλο από τον "Άσπρο Λαγό" του Νίκου Δουλουφάκη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει σήμερα γύρω στις 22.00 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν!
icon