Γευστική συνέργεια - Κτήμα Καρανίκα
Ο τρύγος έφτασε στο τέλος. Τα κρασιά, άλλα "παλεύουν" με τις ζήμες, άλλα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και για εμάς ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε.
Σε μία γευστική συνέργεια ανάμεσα στο "Κλίμαξ" και το "Σβόλο" με την οργάνωση και την υποστήριξη της "μποτίλιας", την εκκίνηση θα κάνει ο Λαυρέντης Καρανίκας και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά φέτος τις νέες του δημιουργίες.
Το κτήμα Καρανίκα ιδρύθηκε από τον Laurens M. Hartman- Karanika και την Annette van Kampen. Ο Laurens κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του Annette, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ολλανδία, όπου εργάστηκαν για περίπου 15 χρόνια σε διάφορες διαχειριστικές θέσεις στον εκδοτικό τομέα, πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους: να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί. Επί σειρά ετών εκπαιδεύτηκαν ως οινοποιοί, οινολόγοι και αμπελουργοί, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτησαν προσεκτικά κάθε πιθανή επιλογή, από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία, αλλά η αγάπη τους για την καταπληκτική ποικιλία Ξινόμαυρο τους οδήγησε στο Αμύνταιο της Ελλάδας. Στο Κτήμα Καρανίκα παράγονται υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με γνώμονα το σεβασμό στη γη και την ανθρώπινη υγεία. Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, βρίσκονται οι αμπελώνες μας στους οποίους καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους η πολύ παλιά ποικιλία Ξινόμαυρο, η νεότερη Ασύρτικο, η Cabernet Sauvignon και η σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία Λημνιώνα. Τα κρασιά που παράγονται είναι ο αφρώδης οίνος Karanika Brut, το ερυθρό με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο/ Λημνιώνα Cabernet, το Ασύρτικο, με έντονη οξύτητα, και το χυμώδες ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο.
Για πρώτη φορά φέτος εμφιαλώθηκε ένας νέος αφρώδης οίνος από ασύρτικο και ξινόμαυρο και παρουσιάζεται σε ανοιχτή εκδήλωση, καθώς και το νέο ερυθρό του κτήματος στις 21.00 στο Κλίμαξ.
